Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейския съвет обсъжда хода на преговорите за Брекзит

| обновено на 20.10.17 в 12:02

Напредъкът по преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде във фокуса на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Около 11 ч. българско време правителствените и държавните ръководители подновиха работата си:

Очаква се главният преговарящ по напускането на Обединеното кралство Мишел Барние да представи доклада си по напредъка на преговорите, както и Европейският съвет да приеме, че няма достатъчно напредък по тях. Преди началото на заседанието председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе двустранна среща с британския премиер Тереза Мей.

Миграция, външни и вътрешни отношения, сигурност и отбрана, дигитализация бяха основните теми, които лидерите на Европейския съвет обсъждаха в четвъртък. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че има реални възможности Средиземноморският маршрут за трафик на хора да бъде закрит и съобщи, че е взето решение да се насочат още средства към доверителния фонд за Африка. Той добави, че лидерите са решили да се върнат към реформите на Дъблинското споразумение през декември, така че да се стигне до консенсус през първата половина на следващата година.

Туск каза още, че темата за Каталуния не е в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, както и че няма място за посредничество на ЕС в случая. Той добави, че докато е на поста си, ще бъде пазител на европейското единство.

В кулоарите на срещата в петък премиерът Бойко Борисов ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се сред темите на разговорите да бъде насрочената за май догодина в София среща на ръководителите на страните от ЕС и от Западните Балкани. В четвъртък Борисов заяви, че споразумението за бежанците с Турция не трябва да се пипа. Според него не трябва да бъдат прекъсвани и преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени