Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: Устойчив и самофинансиращ се бюджет – цел на МРРБ

| обновено на 20.10.17 в 10:22
Николай Нанков
Снимка: БНР

Устойчив и самофинансиращ се бюджет е цел на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Министър Николай Нанков разясни за "Хоризонт":

Бюджетът е един, въпросът е във всеки сектор да се генерира достатъчен ресурс, който по някакъв начина да го направи самофинансиращ се и устойчив. Такъв ще стане пътният с тол таксите, с ВиК-то ще си имаме проблеми още дълги години, докато не осъзнаем, че наистина нуждите са огромни.

Между 50 и 60 милиона лева от събраните приходи от тол таксите биха могли да отидат за ремонт на общински пътища, каза още Нанков:

Бихме могили, а и с колегите от АПИ сме го коментирали, но веднага се пораждат въпросите, че това не е справедливо – т.е. генерираме ресурс и облагаме българските граждани за преминаване през републикански пътища, а ги даваме за общински. Не е справедливо, иначе имат нужда.

На въпрос в кои сектори от дейностите в МРРБ има повече заложени средства, министърът отговори:

За нищо няма да има повече. 18 милиона са ни увеличени приходите. На база на анализ от предишните години сме залагали явно по-минимални нива на приходите от приходните агенции. Събираме повече, отколкото залагаме.

Част от приходите ни падат примерно в кадастъра заради безплатните услуги, които въвеждаме. Малко повече за В и К-инфраструктура, а 18 500 сме заложили при 44 недостиг за водни проекти за малки общини. Малко по-голяма е сумата за политиката на благоустройство и геозащита".

Нови пари за саниране не се предвиждат. Работи се с отпуснатите преди средства, в размер на 2 милиарда лева. Подготвя се нова жилищна стратегия, но министър Нанков не пожела да съобщи подробности по нея.

За бюджета на МРРБ, как ще бъде разпределен той, ще има ли увеличения на заплатите на работещите в секторите към ведомството – за всичко това можете да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна