Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Ахмед, председател на ОбС на Хитрино: Искаме да няма хора във фургони през зимата

Трима жители на Хитрино вероятно ще презимуват във фургони

Снимка: Салим Салих

Ситуацията в Хитрино, където на 10-и декември 2016-а година се взривиха две влакови цистерни, все още е доста сложна. Обществените сгради, които пострадаха от взривения влак  – на общината, на читалището и на младежкия дом не са ремонтирани цялостно – стоят опушените фасади, има и изпочупени прозорци.

При домовете на хората е по-различно. Част от къщите, които бяха засегнати по-малко, са завършени – измазани, със сменени покриви, с ново обзавеждане. Други, като дома на братята Станчо и Кирил Найденови, все още се покриват, така е и с домът на 80-годишната баба Стоянка.

Трима жители на Хитрино вероятно ще презимуват във фургони. Съборените им къщи са близо до жп линията, където стана инцидентът. Кметът на селото им е обещал, че грубият строеж и покривите на къщите им ще бъдат готови до нова година.

Не мога да кажа дали ще останат във фургоните, но ако всичко върви по план, намеренията на кметската администрация са да бъдат завършени колкото се може повече къщи. Искаме да няма хора във фургони, но ако се наложи част от зимата може и да прекарат във фургони, коментира в интервю за „Преди всички“ председателят на Общинския съвет на селото – Мустафа Ахмед.

Той потвърди, че в действителност има забавяне в работата по възстановяването, но това се дължи изцяло на тежките административни процедури, както и на това, че част от документацията на стопаните не е била подготвена:

Подготвят се проекти за още две, три къщи, които ще бъдат изцяло нов. Повече от 100 къщи са отремонтирани, 20 нови се строят, надяваме се и тези 60-70 къщи, които са останали с по-малки поражения, да бъдат отремонтирани, каза още Ахмед.

Подробностите можете да чуете от звуковия фал. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна