Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е „Трафикант на време“ според Румен Шомов

БНР Новини
Румен Шомов
Снимка: nationallibrary.bg/Иван Добромиров





Румен Шомов, познат повече като драматург, автор на проза и киносценарии, изненадващо събра приятели и колеги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, за да сподели с тях своя поетичен сборник „Трафикант на време“. Зад заглавието „Трафикант на време“ са събрани стихове, писани от Румен Шомов цял живот, но несподелени досега с широката публика. В книгата откриваме това, което може да се очаква от един сериозен самовзискателен литератор и много фин човек – истинска, катарзисна поезия. Във време, в което всеки – странно защо – бърза да се нарече писател, стиховете на Румен Шомов някак неусетно ни подсещат за алфата и омегата на писателската професия – работа над словото, свръхчовешко съсредоточаване, чувствителност и съпричастност към и вместо другите. Кой е „Трафикант на време“ питам автора, а той ми отговаря: Поетът. Защото той трябва да пренесе душите ни цели през тази наша отровена от молове и прагматичност реалност.
Заглавието на стихосбирката „Трафикант на време“ още преди да я разгърна ми припомни фразата на родения в Куба италиански писател Итало Калвино: Признай какво пренасяш контрабандно: душевни състояния, изящество или елегии… и някак естествено като в своеобразен диалог през времето и пространството открих отговора на Румен Шомов на страница 137-а: И какво е тялото, ако не трафикант, наел се да пренесе от едната граница до другата през митниците на времето душата и останалите стоки на живота?





Кой е Румен Шомов? Възпитаник е на ВГИК – Всесъюзния държавен институт по кинематография в Москва, специалност икономика на киното и телевизията. Работил е като редактор в Научно-изследователския институт към Комитета за телевизия и радио; редактор в Детска редакция и направление Драматургични програми на БНТ. Бил е ръководител на направление Драматургични програми на БНТ; драматург на Сатирично-вариететен театър в Габрово; редактор в Българското национално радио – програма „Христо Ботев“. Той е автор на романа „Ускорителят на растежа“ (1994), на сборника с разкази „Спомен за алчната душа“ (2001), на пет книги с приказки и стихове за деца. Написал е десетина пиеси, между които „Гълъбът“, наградена в Лондон на ХIV-ия Международен фестивал за нова драматургия на Warehouse Theatre, под патронажа на Харолд Пинтър и Телма Холт – с този спектакъл английският театър участва на международния фестивал Premio candoni arta terme в Удине – Италия, като същата пиеса е публикувана на руски в интернет списанието „Другое полушарие“ и е наградена от фондация „Концепция за театър“. Друга негова пиеса – „Шаранът“ е поставена на фламандски език и играна в Белгия и Холандия. А „Откъм страната на пеперудите“, „Лов на малка моруна“, „Сизиф, Сизиф…“, „Красивият Флавио Бриаторе е в криза“ и „Дипломатическа хроника“ са играни на българските театрални сцени. „Гилотина за еднократна употреба“ и „В къщи има мишки, бабо!“ са поставени в БНТ. Румен Шомов е сценарист на „Пибипкащият нос“ и на два документални филма „Стара Загора – лица за бъдещето“ и „Търговище – в три сезона“.

Рада Александрова: Книгата „Трафикант на време“ обхваща с обич, нежност и тревога, с неприемане и вик на душата намереното и предадено на нас от поета обобщение за участта на смъртния човек, за природата, вселената и непостоянната, противоречива съдба на всяко битие.

Аксиния Михайлова: „Трафикант на време“ е своеобразна поетична антология, включваща непубликувани в самостоятелни книги, творби на автора, писани през последните три десетилетия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени