Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в бежански лагер на остров Лесбос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежение възникна в бежанския лагер "Мория", разположен на остров Лесбос. Съобщава се за сблъсъци между мигрантите, както и за запалени палатки. Местните власти настояват за извънредно заседание на парламента.

Напрежението в лагера "Мория" на остров Лесбос може всеки момент да предизвика хаос. Местните жители подкрепят кмета на острова с искане незабавно да се изнесат повечето бежанци.

Постоянно има сблъсъци между мигрантите. Спят на земята или в палатки. Условията на живот са нечовешки и рискови, предупреждават за пореден път лекарите.

Днес отново мигрантите запалиха палатки. Те протестират срещу престоя им в лагера и искат убежище в други европейски страни.

Силен отпор от жителите на егейските острови, през които преминава бежанската вълна, последва след предложение на правителството да се изградят още бежански лагери по островите.

Видимо се засилва бежанската вълна към Гърция, като от началото на месеца пристигнаха още над 3 хиляди мигранти само по море, съобщава охраната на морската граница.

Полицията задържа и сириец по обвинение, че е участвал в терористична групировка. Медиите коментират случая като пропуск в дейността на полицията, защото арестуваният е вече от година в Гърция.

Зачестилите случаи на насилие срещу мигранти предизвикаха гневната реакция на министъра на вътрешните работи:

Гръцката полиция прилага строго закона срещу всеки опит за насилие ,заяви министър Скурлетис.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна