Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Николова: Богатите региони в Европа искат повече просперитет за собствените си граждани

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Богатите области в Европа искат повече просперитет за собствените си граждани, повече ресурси. Венето и Ломбардия категорично искат по-голяма финансова независимост и повече правомощия върху собствения си бюджет, собствените си финанси. Това се случва в Европа и то не може да не бъде отчетено в контекста на цялата европейска политика – бъдещите планове, които ще се правят за бюджета за 2021-2027.

Те казват: "Искаме повече от това, което изкарваме". "Искаме повече" е повикът на бедните, а "Ние искаме това, което изработваме" е повикът богатите. В Северна Италия, тези два региона – Венето и Ломбардия – произвеждат 30% от Брутния вътрешен продукт. Те смятат, че несправедливо са ощетени, че това, което те са изработили и отива към по-бедния юг, което беше проблемът и в Каталуния...

Това каза за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт“ Юлиана Николова от Центъра за модернизиране на политики преди днешната дискусия на тема "Българските идеи за Европа: диалог между НПО сектора и правителството":

В Европа се случва това, че гражданите някак си искат повече да се развиват, съобразно собствените си усилия. Това, според мен, е простото наименование, поне за Ломбардия, Венето и Каталуния. 

В Чехия, според мен, се прави, анализаторите, които казват, че Бабич не е Качински или Орбан, защото, по принцип, той не е евроскептик, той е еврокритик.

Традиционните партии отказват на Бабич коалиция заради скандала за злоупотреба с евросредтства и той ще има трудности при съставянето на правителство, прогнозира Николова.

Проблемът в Каталуния се задълбочава с активирането на член 155 от конституцията, категорична е Николова, според която лидерът на областта Пучдемон ще обяви независимост.

Каталунските граждани ще се настроят все повече и повече по-посока на независимостта, тоест, няма да се приближаваме към решението на проблема, а ще се отдалечаваме от него.
С тази реакция и тази психологическа настройка вследствие на упражнено, ако мога да кажа, насилие за отнемане на независимостта, като че сепаратистите ще получат повече сила на следващите избори.
Интервюто на Силвия Великова с Юлиана Николова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна