Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София Индипендънт“ свързва българските кинотворци с колегите им от цял свят

С филма "Лъки", в който Хари Дийн Стантън изиграва последната си роля, стартира фестивалът

Хари Дийн Стантън в кадър от филма "Лъки"
Снимка: София Индипендънт Филм Фестивал

София наистина тази година ще бъде едно европейско средище на независими творци от цял свят. Това, което започна преди 8 години като панорама на американско независимо кино, днес по желание на самите творци се превърна във фестивал на независимото кино, каза в ефира на "Хоризонт"  Жана Караиванова организатор на „София Индипендънт Филм Фестивал“, който започва от 26 октомври.

Тази година за първи път участниците са поканени да се включат във фестивала на конкурсен принцип – след попълване на апликационна форма. От стотиците подадени кандидатури на филми от цял свят селекционна комисия е направил подборка от ленти, които ще бъдат прожектирани в три категории – за игрално, документално и късометражно кино. За втора поредна година в рамките на фестивала ще се проведе и конкурс за български проект в развитие за наградата на "Ню Бояна филм", която носи името на Дани Лърнър. За нея ще се състезават творби, които са на етап сценарий.

За мен е най-вълнуващото, че огромна част от самите кинематографисти ще дойдат в София и лично ще представят своите филми, сподели Караиванова.

В международното жури са включени професионалисти от Ню Йорк, сред които Лорен Хамъндс от "Трайбека" филм фестивал, Габриеле Каполино от "Индипендънт Филм мейкър проджект" и продуцентката Шрути Ганули, а от българска страна ще журират забележителни творци като Мартичка Божилова, професор Божидар Манов, Севда Шишманова, Евтим Милошев, Павел Веснаков, Стефан Иванов и Жорета Николова.

В раздела за игрално кино се конкурират 10 филма от цял свят – от Америка, от Русия, от Италия, разказва Караиванова:

Българското заглавие, за моя голяма радост, е филма на един много харесван и ценен от мен български творец – Константин Божанов. Неговият филм „И после светлина“ ще бъде българският претендент за наградата за най-добър игрален филм на „София Индипендънт".

Караиванова покани слушателите да посетят интернет-страницатана фестивала: soindependentfilmfest.com, за да се запознаят с програмата на форума, и ги да дойфат в четвъртък вечерта от 19 часа в кино „Люмиер Лидл“ на прожекцията на лентата „Лъки“:

За да видим последния филм на един забележителен творец на американското независимо кино, а именно любимия Хари Дийн Стантън -  във филма "Лъки" той изиграва последната си роля. Филмът е завършен преди по-малко от шест месеца и преди две седмици беше неговата премиера в Америка, а в четвъртък вечер  в кино  "Люмиер" ще бъде неговата премиера за България.  С това откриваме фестивала.

„Лъки“ разказва за духовното пътешествие на един 90-годишен атеист и странните образи, които живеят в неговия откъснат от света град в пустинята, се казва в представянето на лентата на страницата на феста. 

Над 90 филма са включени в програмата на осмото издание на  "София Индипендънт", който ще продължи от 26-и октомври до 5-и ноември:

За мен този фестивал е една възможност да свързвам българските с американските им колеги и професионалисти, а както вече се разви и фестивалът - и с професионалисти от Европа и от цял свят. Прагматичната насоченост е в това, че ние бихме искали помежду им да се създадат професионални отношения, които да доведат до създаване на съвместни проекти. Миналата година, например, за първи път в историята на българското кино, на американски пазар за копродукции бяха представени три проекта в развитие. И това беше спонсорирано от нашия фестивал. Те бяха представени в рамките на  „Индипенъднт филм уик“ - най-големият копродукционен международен форум в Америка. А сега пък, само след броени дни, един от основните селекционери на тази инициатива ще бъде в София като член на жури - господин Габриеле Каполино, както и господин Лорен Хамъндс, който е програматор на от "Трайбека филм фестивал". Те ще гледат нашите нови филми и нашите нови проекти и в неформални срещи ще говорят с нашите български автори как максимално могат да бъдат полезни за по-нататъшното развитие и успех на проектите - и особено в Америка, каза още Жана Караиванова.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна