Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стайков за Бюджет 2018: Не бих го нарекъл толкова социален, колкото неамбициозен

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

За пореден път проектобюджетът не предлага реформи в ключови сфери, а налива пари в тях без да я ясно какъв ефект трябва да дадат допълнителните средства. Това е първият прочит на публикувания по-рано през деня проект за финансовата рамка през 2018-та година, направен от икономиста от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. В Бюджет 2018 се залага дефицит от 1% от брутния вътрешен продукт, повече пари за социалната сфера, образованието, здравеопазването, както и за сектор "Сигурност". 

Не бих го нарекъл толкова социален, колкото неамбициозен, коментира Калоян Стайков по отношение на проекта за бюджет за следващата година, допълвайки:

Той продължава една стара тенденция  - да караме по течението с обяснение, че по-доброто развитие на икономиката води съответно и до повече бюджетни възможности, съответно тези бюджетни възможности много бързо се превръщат в бюджетни харчове без да се оценява някаква ефективност от тези разходи и без да се прави някаква оценка дали те могат да бъдат използвани по по-добър начин, така че да се подобри цялостното състояние на икономиката, а оттам вече и стандарта на живота.

Въпреки това има и положителни страни, отбеляза Стайков:  Виждаме, че дългът се очаква да намалява и не се предвиждат нови външни емисии, но заедно с това пак казвам  - не се предвиждат и някакви сериозни реформи. Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна