Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Отказът на пилотите да изпълнят тренировъчните полети тази сутрин е недоразумение

| обновено на 24.10.17 в 19:36
Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Отказът на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълнят тренировъчните полети тази сутрин е недоразумение, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след среща с командира на авиобазата генерал Иван Лалов и висши военни. Красимир Каракачанов съобщи, че ще бъдат отпуснати 100 милиона лева за заплати за следващата година, с което да бъде мотивиран личният състав: 
Не приемам приказки за стачки и бунтове – армията не е детска градина и никой – било в авиацията, или в другите видове въоръжени сили, не си е помислял за подобни действия. Това, което ние продължаваме да правим, е гарантиране на летателната годност на самолетите, но пак казвам – човешкият живот е преди всичко.

Командирът на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов посочи, че решението на пилотите да не извършват полети днес не е бунт. Той обясни, че по устав те имат право да откажат тренировъчен полет, ако се чувстват несигурни.
Летателният състав не прави бунт. Всеки един пилот е в правото си, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна