Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България все още не е достатъчно ефективна

| обновено на 25.10.17 в 09:07
Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България все още не е достатъчно ефективна. Това заяви в интервю за програма "Хоризонт" европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова:

Полагат се големи усилия, за да се случат нещата както трябва и за да може този механизъм за сътрудничество и проверка да приключи в надлежното време. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече даде знак, че това може да стане към края на мандата на тази Комисия. Но има още работа – особено в областта на наказателното правосъдие, както и за създаването на система, която да е достатъчно ефективна в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Все още не виждаме системата да осигурява осезаеми резултати в това отношение.

Първата ми среща ще бъде с министъра на икономиката Емил Караниколов, тъй като за Българското председателство за ЕС имам големи планове по въпроса за правата на потребителите. Ние бихме искали да дадем началото на т.нар. "Нова сделка за потребителите", която им дава нови възможности да се защитят, както и да засили правата им, уточни Йоурова.

Предстои ми среща и с министъра на правосъдието Цецка Цачева, която ще бъде мой ключов партньор за Българското председателство.С нея ще обсъждаме как да ускорим подготовката на европейската прокуратура, също така и няколко документа за по-добра борба срещу тероризма и организираната престъпност, добави еврокомисарят.

Йоурова възнамерява да се срещне и представители на неправителствени и граждански организации, с които да обсъди интеграцията на ромите:
Имаме известна загриженост, че България забавя този процес и да видя как от Комисията можем да помогнем. За да имаме прогрес при интеграцията на ромите, е необходим много сериозен принос от страна на самите роми. Това е и моето много ясно послание – двете страни заедно трябва да вземат решение за общия път, който им предстои. 

Приоритетите по време на Българското председателство, Йоурова ще обсъди по време на срещата си с премиера Бойко Борисов, а с вицепремиера Екатерина Захариева – реформите в правосъдната система, които се извършват в момента.

И с двамата ще разговарям за борбата с организираната престъпност и корупцията в България, тъй като това е в основният фокус на Комисията, когато разглеждаме положението в България. Имаме и среща на министрите на правосъдието от Западните Балкани, която пък ще ми даде възможност да получа много добра информация за правосъдните реформи в страни като Сърбия, Черна гора и останалите страни, допълни Йоурова.

По повод кампанията срещу сексуалното насилие "Аз също", еврокомисарят подчерта нуждата от това обществото да разбере, че това е масов проблем, а не такъв, който засяга само отделни хора:

Един от големите ни проблеми е, че едва 15 на сто от жертвите съобщават какво им се е случило, тъй като изпитват чувство на срам и вина. И едно убеждение, което е много силно в България – че ако нещо подобно се случи на жена, тя също носи известна вина – че си го е заслужила, защото е провокирала и направила нещо, което е окуражило мъжа. За мен е достатъчно ясно, че ако нещо се случва без ясната воля на човека, то е неприемливо.

Йоурова започва двудневно посещение у нас. В София еврокомисарят ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с министрите на икономиката и на труда и социалната политика Емил Караниколов и Бисер Петков.

Подробности, както и цялото интервю на кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова с комисар Вера Йоурова, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна