Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПБНБ: Нови текстове за бутилираните води обричат на хаос цяла индустрия

Снимка: pixabay.com

Промените в Закона за храните, свързани с минералните води, обричат на хаос цяла индустрия, алармират от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), която представлява над 70% от пазара безалкохолни напитки и води у нас. 

Измененията са планирани да влязат в пленарна зала на първо четене днес, като те бяха одобрени с всички гласове на ресорната комисия по земеделие на първо четене, както и събраха доста одобрение от бранша, тъй като промените са били разработвани дълго време в рамките на поредица обществени обсъждания, така че да бъдат отчетени желанията и съображенията на различните браншове в хранително-вкусовата индустрия. С този закон, в обхвата на храните вече ще се разглеждат и минералните води. Оказва се обаче, че в частта за минералните води има сериозен проблем с предложените текстове. 

Причините са несъответствия с европейските изисквания и с редица български законови норми, поясни в интервю за предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Асоциацията
Жана Величкова:
Законът де факто отваря вратата в една огромна несигурност, терминологична и процедурна, както и отваря вратата за подмяна на модела и много скъпо струващ експеримент, който пряко засяга интереса на потребителите, защото те няма да могат да имат нормален информиран избор. 

Няма да имат онази гаранция и сигурност за качеството на продукта, която им дават утвърдените производители, развиващи своите марки на пазара, добави Величкова.

Съюзът на безалкохолната промишленост в България подкрепя внесените промени. Според Васил Стоименов - от Управителния съвет на Съюза, разделът за бутилирани води отговаря изцяло  европейската директива. По думите му, противоречията в бранша могат да предизвикат и политическо разделение: 

Целта на това, което се прави в момента, е да се създаде някакъв скандал или сериозен разнобой в управляващите, в политиците, които като повод да използват противоречията между двете браншови организации да не се приема този раздел, което е кощунствено от гледна точка на потребители, както и от гледна точка на всички, които реално са заети в този сектор.

Подробности, както и целите интервюта, можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна