Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”

Епизод 4 „Светлина и струни - отвъд хоризонта на събитията”

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви начини математиката, константите и математическите модели присъстват във физическия свят.

Докато времето прониква във всичко и във всички, светът импулсивно се движи - на моменти със скоростта на светлината, на моменти толкова бавно, сякаш в продължение на векове и епохи изглежда да остане на едно и също място, преминавайки през процесът на сложност, немислим за хората. Но независимо от фазата си, търси лъчите светлина, които в съвършен баланс открояват живота през безкрайно количество форми понякога описани с числа. Числата се променят - в уравнения създаващи математически модели, или изобразяващи музиката, или запечатващи портрети, или трептящи като невидими струни, все език разбираем в различните му проявления от всички.

В епизод 4 „Светлина и струни - отвъд хоризонта на събитията” Вера Гоцева, философ и фотограф, д-р Владимир Божилов, главен асистент и преподавател в катедра „Астрономия” на Физически факултет на Софийски университет, главен редактор на сп. „ВВС знание” и главен асистент Кирил Христов, изследовател на Теория на елементарните частици към Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН дават научна, но и нетрадиционна представи за различните проявления на светлината. Защо скоростта на светлината е константа, каква е значимостта на „мисловните експерименти” в откриването ѝ, как светлината „прониква отвъд хоризонта на събитията, когато потъне в черни дупки” и как се „превръща” в „струни” и цветове? Закъснява ли светлината, може ли да бъде ритъм, „и огледало, и собствен изгрев”? - всичко това и много повече чуйте в епизода.

Благодарим на: Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози, за търпението и специалното отношение към този проект; Теодор Иванов, който изработи колажа на епизода, както и звуковите ефекти в него; Ангел Симитчиев (Mytrip) и Даниел Дончов (Expectations) - дуото Leaver, които предоставиха голяма част от музиката за петте епизода на цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”.

Рисунките, формулите, уравненията и числата в колажа на епизодите са авторски изображения на участниците в цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”. Те са получени докато събеседниците с усмивка и ентусиазъм правеха „въображаемият свят на математиката” достъпен за автора на този проект.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна