Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на виолата - за втори път в Музикалната академия

Идеята е уникална и засега няма аналог в европейски мащаб - в това е уверен доц. Владислав Андонов, който с много ентусиазъм и вдъхновение реши да постави началото на подобно начинание преди две години.


Вторите Дни на виолата в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" започнаха подобаващо - с връчването на почетната титла Доктор хонорис кауза на многоуважавания проф. Огнян Станчев - доайен сред виолистите у нас. За слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той изрази вълнението си от жеста на ръководството на Академията по повод неговата 80-годишнина. (Чуйте в първия звуков файл)

Първият концерт от Дните на виолата 2017 беше с изключителното участие на "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров - те са истинска лаборатория за нова музика. А стана ясно, че за виола се пише нова музика: Атанас Атанасов и Йовчо Крушев са дали дан, чухме и класика Марин Големинов, а Кирил Христов, Владислав Андонов и Огнян Константинов вдъхнаха живот на пиесите - при това всеки със своя изпълнителски почерк. Чест прави на ръководството на Музикалната академия, че подкрепя представянето на млади и утвърдени имена, и че организира подобни интересни проекти.

Дните на виолата 2017 продължиха с концерт във вторник - с интересната идея пиеси за две, три, четири и пет виоли да бъдат представени от виоловите групи на големите столични оркестри. На 25 октомври концертите са два - от 16.30 ч. на ученици и студенти от класовете по виола, и от 18 часа - с участието на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Георги Патриков. Входът за публиката е свободен.

Чуйте във втория звуков файл интервю с доц. Владислав Андонов - идеен двигател на уникалните събития, посветени на виолата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени