Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър не вижда необходимост от промени в проектобюджета за 2018-а

Позициите на работодатели и синдикати остават непримирими

| обновено на 26.10.17 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2018 г. осигурява функционирането на държавата и отговаря на икономическото развитие, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Ден преди финансовата рамка да бъде обсъдена на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, експерти от министерството се срещнаха с представители на работодателите и синдикатите.

Различията между бизнеса и синдикатите се запазват най-вече в социалната сфера - например: за увеличаването на срока, върху който се изчислява обезщетението за безработица. Добрин Иванов от работодателите: Ще се поощрят безработните по-бързо да се върнат на пазара на труда.

Въпреки че Бюджетът е определян като социален, синдикатите няма да го подкрепят. Основният им мотив е удължаването на срока, върху който се изчисляват обезщетенията за безработица, обясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Мярката ще засегне най-вече хората, които са напуснали доброволно работното си място, за да отидат на ново, но не успеят да се задържат там, обясни тя. Мярката за безработицата обаче се подкрепя, защото има злоупотреби, категоричен е Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. Ваня Григорова репликира: Това не са помощи. Това е осигурителен риск, за който хората плащат, докато работят. 
Работодателските организации също имат сериозни притеснения за някои от промените и няма да подкрепят Бюджета в тази му част, обясни Добрин Иванов от работодателите и даде за пример увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева догодина. 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не вижда защо трябва да се правят повече промени в проектобюджета: Не е толкова атрактивен и забавен като алтернативата му, но  пък за сметка на това осигурява функционирането на държавата. 
Министърът припомни, че през бюджета не се правят големи реформи, защото това е ангажимент и отговорност на ресорните министри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна