Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Запрянов: От понеделник се очаква напълно да се нормализират полетите на всички летци от "Граф Игнатиево"

По думите на заместник-министъра пилотите не са знаели защо доставените 10 двигателя за изтребителите не се монтират и не се използват, което донякъде им е повлияло психически

| обновено на 26.10.17 в 19:57
Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана изслуша извънредно военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната заради отказа на пилоти да летят от последните дни.

Депутатите от комисията по отбрана поискаха уверения, че действията на пилотите не са били умишлени. Председателят на комисията от ГЕРБ ген. Константин Попов:
Искаме да сме абсолютно сигурни, че това са били индивидуални решения на летците, а не групово решение, нали? 

Точно така, отговори зам.-началникът на отбраната генерал Пламен Атанасов. Иначе зам.-военният министър Атанас Запрянов увери, че действията на пилотите са били продиктувани от малкото часове във въздуха, съчетано с незнание за плановете на военното министерство за модернизация и купуването на нова техника:
 
В случая имаме дисциплинарен проблем от гледна точка на координацията на информацията между различните структури. Действително това ги е обезверило, че има двигатели, а пък нищо не се случва и ще се случи ли въобще.
Запрянов увери комисията, че от понеделник ще има нормализиране на полетите, въздушното пространство се е охранявало от български самолети, каза още той и допълни, че няма никакъв писмен документ на военния министър да започне проверка за действията на пилотите: Пловдивската прокуратура се е самосезирала.  

Цивилното ръководство на отбраната отново посочи, че ремонтите на МиГ 29 трябва да се случат с директно договаряне с руската страна – производител, а проектът за нов изтребител се движи. В изказванията си депутатите се обявиха в подкрепа на пилотите. Бившият командир на ВВС, а сега депутат от ДПС Симеон Симеонов не се съгласи с изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, че действията на пилотите граничели с измяна: 
Когато се говори за хора, които милеят за родината си, залагат живота си, летят минимален нальот, трябва да има съответното уважение. 
А Славчо Велков от БСП допълни: 

Трябва да сме против да се обявяват нашите военни летци в държавна измяна. Министърът трябва да излезе незабавно с опровержение. 
Репортаж по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна