Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Буковска: Имаме нужда от повече съвременни донкихотовци

БНР Новини
Сцена от „Седем дни от живота на Симон Лаброс”
Снимка: Гергана Дамянова

В началото бе Симон. Симон беше безработен. Слънцето грееше, птичките чуруликаха, всички надежди изглеждаха възможни. Сутринта на първия ден нивото на безработицата е 10,4 %, нивото на лихвите също. Симон си помисли, че ако това е съвпадение, то си е истинско съвпадение и сигурно днес ще има късмет.

Пиесата е „Седем дни от живота на Симон Лаброс” от Карол Фрешет, а думите са на загадъчната и красива Натали – героинята на Йоана Буковска в най-новия спектакъл на театър „199 Валентин Стойчев“. Постановката по текста на съвременната канадска драматуржка е дело на Стилиян Петров, а на сцената са още актьорите Тигран Торосян, който изпълнява ролята на Симон, и Димитър Живков - в образа на черногледия поет Лео.
Симон Лаброс е талантлив човек, но по някаква причина не успява да печели от многото си разнородни дарби. Той полага неимоверни усилия да предложи най-различни, изненадващи услуги, за каквито никой никъде не се е сетил, казват създателите на спектакъла. Симон Лаброс се опитва да изгради един нов, необикновен, различен свят, разгърнат пред очите ни в седем дни. Свят, в който играта заема своето централно място на авансцената на живота. Играта, която спасява. Играта, която възвишава. Играта, която ни разкрива цялата палитра на нашето съвременно, обречено, комично и объркано човечество.

Премиерата на „Седем дни от живота на Симон Лаброс” е на 28 октомври в театър „199 Валентин Стойчев“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени