Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Всеки път, когато се срещна с Цацаров, му пожелавам прокуратурата да покаже реални резултати

Снимка: БГНЕС

Очакваният в средата на ноември доклад на Европейската комисия за напредък в съдебната реформа ще е справедлив и обективен, каза в София еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. За пореден път еврокомисар Йоурова обеща докладът да отчете всичко, което е направено, и обяви, че освен оценки в него ще има и препоръки. Тя обаче не се ангажира със срок за отпадане на десетгодишното наблюдение над България и Румъния:

Не зная. Зависи от резултатите и от оценката на експертите. Председателят на Европейската комисия казва, че неговото желание е този механизъм вече да се прекрати и да се намери нов подход за работа и сътрудничество. Но не можем да прогнозираме. Това ще е решение, което ще се базира на осезаемите резултати, които искаме да видим, и на необратимостта и устойчивостта на реформите.

Как оценява еврокомисар Вера Йоурова реформата в прокуратура, след като институцията беше обект на функционален и структурен европейски анализ миналата година:

Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров, той ми дава убедителни знаци за напредък и аз оставям с впечатление, че всичко в България е наред. И след това виждам фактите, цифрите и резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е прекрасно. Така че нека да изчакаме и да видим какво ще покаже докладът от ноември. Ние искаме да сме справедливи и максимално обективни. Затова всеки път, когато се срещна с господин Цацаров, му пожелавам успех и късмет ...и действително прокуратурата да покаже реални резултати, каза еврокомисарят Вера Йоурова.

Комисар Йоурова посети България за участие в годишната министерска среща Европейски съюз - Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени