Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Внесените в четвъртък от ДПС в Народното събрание промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с фалита на КТБ, е сред водещите теми на печатните издания днес. Един от вносителите на законопроекта е Делян Пеевски. В интервю за днешния брой на в. Телеграф Пеевски казва, че от гласуването за КТБ ще лъсне кой подкрепя задкулисието. По думите му той и колегите му от ДПС са единствените, които се опитват да изкарат истината за фалита на КТБ наяве. Според народния представител целта на проекта е да предотврати вторичния грабеж на активите на трезора. 
Стоим твърдо зад пълното разкриване на истината за КТБ, цитира позицията на Пеевски вестник Труд, а Монитор излиза с водещо заглавие на първата си страница  - "Връщат откраднатите активи от КТБ със закон" и допълва, че се обмисля криминализиране за прилагане на такива схеми.
Наводненията в Бургаско след проливните дъждове е водеща тема за в. Сега. Синоптиците се оказаха виновни за щетите и жертвите от потопа в Бургас, гласи заглавието на първа страница на вестника. Проблем за управниците се оказа НЕ наличието на 200 опасни язовира, а лошото време и слабата метеорология. Според "Сега" властите са обогатили добре известния си инструментариум, с който обясняват водните бедствия. 
Не източили заради риба язовира, потопил Бурас и Камено, пише по темата 24 часа, а Монитор от своя страна отбелязва, че Министерският съвет е отпуснал 1 млн. лева за справяне с бедствието. 
Хайка за ракия по домашните казани е водещото заглавие от първа страница на в. Труд. Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масова хайка по казаните в цялата страна. 60% от казанджиите не декларират истинските количества, пише още изданието. 
Пациентите с рак са се увеличили с 32% за 20 години, става ясно от интервю на изданието с проф. Асен Дуков, председател на българското онкологично дружество. Той отбелязва, че България е на дъното в Европа по отделяни пари за здравеопазване. 
Забраниха реклама на вредни храни, четем на първа страница на в. 24 часа. Забранява се рекламирането на храни и напитки с мазнини, трансмастни киселини, сол, натрий и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Това предвижда нов закон за храните, приет на първо четене от парламента. Ограничението е валидно, ако в реклами или други форми на търговски съобщения участват деца или представят деца, употребяващи тези храни. Наказанието при нарушение е глоба или имуществена санкция от хиляда до 2 000 лева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!