Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брачната дипломация в историческите извори

Мир със съседите и приобщаване носят браковете, реализирани в резултат на политически решения през Средновековието. Известни са сватбите на Йоан Асен II, бракосъчетаването на дъщерята на Иван Александър за византийския император Андроник IV Палеолог, уреждането на отношенията с Мурад I чрез Кера Тамара.

Сестрата на Иван Александър Елена Българска, станала съпруга на сръбския цар Стефан Душан, е славена за своите мъдри решения и за съветите, които дава на мъжа си. Тя говори пред военен съвет, на който са свикани най- влиятелните фигури и претендентът за византийския престол Йоан Кантакузин.

Българските принцеси от малки са подготвяни за своята участ- да помагат на бащите си  при осъществяването на политическите им замисли. Те вземат  подходящия съпруг, принудени от определени амбиции или от определени обстоятелства.

В момента, в който една принцеса стане владетелка на друга държава, я приема като своя и защитава нейните интереси,  а не тези на родината. Защото има син, за чието наследство трябва да се грижи, или просто защото не може да предаде дома си. Мирните отношения след такива бракове  не винаги са дълготрайни и полезни за царството.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна