Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова и Виктория Василенко - новото дуо на класическата сцена

Лия Петрова и Виктория Василенко

В неделната вечер на 22 октомври в Пловдив се роди ново дуо. Концертът беше в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща", а щастливата кръстница на състава е Мила Павлова - артистичен директор на фестивала.

Цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко са млади, но високи професионолисти, всяка с голям и отгледан с внимание и отговорност талант, и не на последно място - много красиви наши момичета. Миналата година и двете имаха големи успехи - Лия спечели конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, а Виктория - „Джордже Енеску“ в Румъния.

Сега те бяха съставили доста безстрашно първата си програма, в която прозвучаха Соната оп.12 №2 от Бетовен, „Пейзаж с птици“ от Георги Арнаудов, Цигулковата соната (1914) на Леош Яначек и накрая - Кройцерова соната от Бетовен. За първи път са заедно на сцена и може би затова от тях струи свежест и удоволствие. Но и сила.
Още на следващата вечер изнесоха концерт и в столичната камерана зала "България", с участието на Кристина Хинова - цигулка. Предстоят им още отговорни ангажименти във Виена и Будапеща, затова са готови да израстват като дуо.
 
За емоциите да свирят в дуо Лия Петрова и Виктория Василенко разказаха пред репортерския микрофон на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл, в който ще откриете и документален запис от дебютния им рецитал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна