Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Давидов: Кризата в Каталуния ще намери решение в края на тази година

Привърженици на независимостта на Каталуния на демонстрация в Барселона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Би следвало да има диалог между Мадрид и Барселона, смята дългогодишният журналист Йосиф Давидов, който живее и работи в Мадрид.

Още в началото на кризата централното правителство предложи на каталунския премиер Карлес Пучдемон да дойде в Мадрид и да изложи в нацоналния парламент своите аргументи, припомни Давидов.

Така се стигна до решението на правителството да предложи на Сената да се приложи чл. 155 от испанската Конституция, който дава право на правителството да изземе функциите на автономното правителство, нарушаващо основния закон, но без да анулира самата автономия. Повечето от одобрените от Сената мерки са временни, които влизат в сила от днес.

Според Давидов насрочването на нови автономни избори на 21-ви декември е най-неочакваната мярка на правителството:

Каталунците са практични хора. Досега се заиграваше с емоциите на националистите и т.н., но предполага се, че служителите, полицаите, учителите, здравните работници, повечето от всички тези хора, които са назначени с конкурси, ще изпълняват задълженията си, защото в края на месеца ще искат да получат заплатите си. А законните избори ще покажат действителното съотношение на политическите сили в каталунското общество.

Раната няма да зарасне лесно, но поне ще има място за нормален диалог между Мадрид и Барселона по всички проблеми - искането за нов териториален модел, финансите на регионите, социалните права, работните места, доходите. Ето това засяга обикновените хора - националисти или не, включително и около 15-те хиляди официално регистрирани в областта българи. Аз предполагам, че кризата ще намери решение в края на тази година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна