Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата, в която в Каталуния обявиха независимост

Парламентът на Каталуния
Снимка: БТА


Акценти от обзора на събитията по света от последните седем дни:

- Каталунският парламент обяви с неголямо мнозинство независимост от Испания и на свой ред бе обявен за разпуснат от испанския премиер Мариано Рахой. Европа и САЩ се обявиха за териториалната цялост на Испания. Сепаратистите се зарекоха да не се подчиняват на Мадрид, а Рахой свика избори в Каталуния на 21 декември.

- Пет милиона жители на двете най-богати области в Италия - Ломбардия и Венето, гласуваха на референдум за повече самостоятелност от Рим. Рискът от задълбочаване на пропастта между богатия Север и бедния Юг нараства, предупреждават наблюдатели.

- Популисти, „пирати“ и комунисти се класираха на челните места в изборите за чешки парламент. „Чешкият Тръмп“ Андрей Бабиш победи убедително, но се оказа изолиран заради съмнения в злоупотреби с еврофондове.

- Австрийската „Партия на свободата“ е на път да се върне във властта 17 години след като навлече на Австрия санкции от ЕС с пронацистките изказвания на Йорг Хайдер. Победителят на изборите от 15 октомври Себастиан Курц обяви, че започва коалиционни преговори със сегашния ѝ лидер - Хайнц-Кристиан Щрахе.

- В Германия консерватори, либерали и „Зелени“ се препънаха по пътя към съставяне на общ кабинет. „Алтернатива за Германия“ се оказа изолирана още на първото заседание на Бундестага.

- Европарламентът определи позицията си за бюджета на ЕС през 2018 година: повече пари за борба с младежката безработица, подпомагане на страните от южното Средиземноморие и Западните Балкани, и по-малко за Турция.

- Европейската централна банка анонсира намаляване на количествените улеснения за икономиката в еврозоната.

- Поредната война в Близкия изток върви към края си, но още преди да е завършила започва друга. Иракската армия настъпи едновременно срещу „последната бърлога“ на джихадистите в Ирак и срещу доскорошните си съюзници - кюрдите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна