Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Динков: Може да очакваме по-остри сблъсъци между будизма и исляма

Снимка: БГНЕС

Амбициите на Китай за световно лидерство се подплатяват от много допълнителни неща, каза в предаването "Събота 150" проф. Динко Динков - преподавател по Международни отношения в УНСС.

Първо - досегашните темпове на икономическо развитие на Китай. Второ - не бива да подценяваме, че Китай се счита за най-многолюдната страна в света. Китай съумява и да наблюдава много мъдро процесите в световен мащаб - те не бързат, с голямо търпение вярват, че ще настъпи техният звезден миг рано или късно и че ще поемат лидерството. Едва ли! Но без съмнение Китай се утвърджава като един от първостепенните фактори в структурата на международната система.

Тези хубави картинки, които Китай чертае, за бъдещето на света - с особена роля на Китай, как ще се наложи един нов модел на общуване между народите и т.н. - това неизбежно ще срещне някаква съпротива. Според мен е най-логично на това да се противопостави сегашната суперсила - САЩ. В този смисъл може да очакваме "нови сблъсъци на цивилазиции". Ако в края на 20-ти и началото на 21-ви век се очерта сблъсък между хриситанската цивилизация и исляма, аз мисля, че може да очакваме сега тази ударна сила - ислямът, да бъде мобилизирана и насочена срещу китайските амбиции. Мисля, че може да очакваме по-остри сблъсъци между будизма и исляма.

Китай предлага да инвестира около 800 милиарда долара по трасето "Пътят на коприната" в страните, които подкрепят неговата инициатива, каза още проф. Динков:

С инициативата Пътят на коприната беше очертано трасето, по което ще минават основните китайски интереси, и най-вече връзката с Европа, Африка. Става дума за идеи за невероятна инфраструктура на три контитента - Азия, Европа и Африка. И Китай много убедително показва, че е готов да мобилизира огромни финансови ресурси за осъществяване на много проекти в контекста на тази идея. С тези икономически възможности, които натрупа Китай, мисля, че много от тези идеи е възможно да бъдат осъществени.Това означава много радикални транформации в света.

Китай определено е структуроопределящ фактор в новите международни отношения, каза в заключение проф. Динков.

Цялото интервю с проф. Динко Динков чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени