Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Пучдемон: Решението на Мадрид да прекрати автономията на Каталуния нарушава волята на каталунците

Отстраненият от власт каталунски президент призова към демократична съпротива срещу действията на Мадрид

| обновено на 28.10.17 в 16:56
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че решението на Мадрид да прекрати автономията на Каталуния нарушава волята на каталунците и изрази увереност, че областта ще продължи да се движи по пътя на самоуправляващата се държава. Пучдемон призова своите съграждани за "демократична съпротива" срещу налагането на директно испанско управление в Каталуния. 

Пучдемон прави първо изявление след като испанският премиер Мариано Рахой разпусна парламента в Барселона и насрочи регионални избори за 21 декември. Действието на Рахой беше в отговор на  гласуваната от каталунския парламент декларация за независимост. Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария пое временно управлението на Каталуния. Източници от испанското правителството, цитирани от Би Би Си, казват, че поведението на Пучдемон ще бъде отнесено до съда. 

По-рано днес Мадрид започна прехвърлянето на каталунските институции под контрола на централните. 
Междувременно хиляди хора се събраха на един от централните площади в испанската столица, за да призоват за единство на станата, предаде АП.  Имаше плакати с призиви отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да отиде в затвора.
   
Според изданието "Ел Мундо", ако Пучдемон не се съобрази с нарежданията на Мадрид, може да бъде обвинен в незаконно заемане на длъжност. Испанското законодателство предвижда за това от една до три години затвор. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени