Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Свиленски: Българското председателство не пречи да има вот на недоверие и предсрочни избори

Цвета Караянчева: От БСП не са ориентирани как трябва да се борят с корупцията

Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС
Това, че България ще е председател на Съвета на Европа, не означава, че не може да има вот на недоверие и предсрочни избори. Това посочи в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Георги Свиленски от БСП:

Свидетели сме на много примери в годините назад, където в държави, които са били председателстващи Съвета на Европа, са се провеждали избори, така че това не може да бъде някакво табу. Ние винаги сме твърдели, че проблемите трябва да се решават навреме и не трябва да се отлагат. Когато имаме проблеми с корупцията, ще искаме вот на недоверие за корупцията. По-лошото е, че това правителство ни дава основания за свикване на вот на недоверие не само за корупция, а за цялостна политика. Ние не искаме да кажем, че сме най-чистите и най-неопетнените, но ние искаме да се сложи край на този модел. Опитваме се да кажем на българското общество, че този модел с такива управленски действия води държавата към никъде. Борбата с корупцията е кауза на всеки един народен представител, без значение от коя партия е, но виждам, че желаещи за борбата с корупцията няма. Виждаме желаещи за прикриване, за показване пред външните фактори.

От БСП не са ориентирани как трябва да се борят с корупцията, защото не може едни хора, които в зародиша си имат като идеология корупцията, да се борят с нея. Това заяви пред "Хоризонт" Цвета Караянчева от ГЕРБ: Цвета Караянчева

Ние винаги сме готови на диалог с нашите колеги от БСП, защото когато има наистина градивни неща, ние ги приемаме. Нека да водим диалог. Езикът на омразата не помага на никого. Време е да се обединим и да работим, защото ни предстои нещо много важно, но никога не сме канили БСП, за да правим коалиция и никога няма да ги поканим. Това, че госпожа Нинова си мисли, че някой бърка в нейната партия, си е неин проблем. Ние никога не сме се занимавали с проблемите на другите партии. Имаме си свои позиции и свои политики, свои отношения, които си ги решаваме вътре в групата.

Цялото интервю с Георги Свиленски и Цвета Караянчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна