Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев представя своята визия за "Лидерите на бъдещето"

| обновено на 30.10.17 в 11:24

Кои са факторите, изграждащи лидера в днешното динамично общество? Как се става лидер в условията на глобализация, миграция и дигитализация? Как модерното образование може да подпомогне създаването на лидера? 

Своите отговори на тези въпроси ще даде президентът Росен Плевнелиев по време на предстоящите "Вечери на Американския университет в България", които ще се проведат в цялата страна. Събитието в Пловдив ще се състои тази вечер в "Рамада Пловдив Тримонциум Хотел", зала "Проф. арх. Йолов".

Поредицата от срещи с обществеността в градовете е под мотото "Лидерите на бъдещето", което е и основната тема в лекцията на Плевнелиев. Той ще сподели визията си за бъдещето на лидерството в контекста на глобализацията, миграцията и дигитализираното общество. Стъпвайки на личния си професионален и лидерски път, Росен Плевнелиев ще представи ключовите фактори за изграждане на лидера в днешно време, ще очертае нужните качества и умения, съобразени със съвременната динамика в обществото, както и какъв тип модерно университетско образование може да подсигури развиването им. 

За Радио Пловдив Росен Плевнелиев сподели, че идва тук с много положителна енергия, защото от Пловдив стартира неговия цикъл лекции. След дълги години в политиката и икономиката сега имам друг голям ангажимент – да служа и да помогна на младите хора. Те трябва да знаят, че голям процент от професиите, които ще се упражняват след 2030 г., още не са открити. Затова по-важни са не толкова фактите, а подходът, на който ще научим младите, обясни Плевнелиев. 

Той смята да представи пред младежите, които ще дойдат на неговите лекции, опита си в работата със световни умове като Бил Гейтс, Илон Мъск, създателя на Силиконовата долина и др. "мечтатели с визия за бъдещето".

Росен Плевнелиев коментира и актуални политически теми, сред които българското председателство на Съвета на ЕС, новата процедура за избор на нов боен самолет, приемането на новия бюджет и др.

Росен Плевнелиев: Много съжалявам за демонстрирания подход през последните два-три дни поради елементарната причина, че това политическо обостряне и противопоставяне между ГЕРБ и БСП на него се надявахме през годините. То е контрапродуктивно, трудно може да доведе до прогрес, видим за хората. Понякога си мисля, че политическите партии удобно влизат в тази фаза на политическо противопоставяне, защото не адресират нещо друго по-голямо или не искат. Но в този случай моето голямо съжаление е, защото идва  прожекторите ще бъде насочена към България. Световните медии, политическият елит ще очакват от нас и ще дойдат тук с надежда, че ние ще покажем единство, ще зададем смислени приоритети и ще движим по тях Европа напред. И именно тук съм безкрайно обезпокоен от възприетата от опозицията в България политическа линия на по няколко стратегически проекта, разбира се, започвайки с председателството на България на ЕС.   

Ако ние се провалим, ако ние имаме лошо име и партизанщината  си тогава, когато трябва да водим ЕС от това ще страда цялата нация, целият Европейски съюз. Защото и добре платените работни места са функция на това как ние представяме България по света и доброто име на България.

За приоритетите на европредседателството: Ще бъда конкретен и ясен и също така държа категорично да заявя, че по един от приоритетите вече се постигат видими резултати както за българския народ и държавност, така и за Европа, а именно това е амбицията на България да заложи бъдещето на Западните Балкани, да помогне на държавите от Западните Балкани отново да видят своята европейска перспектива. Тук този приоритет е много ясно изразен, комуникиран, всички знаят за него. Държа да заявя, че само преди няколко месеца лидерите на Европейския съюз не вярваха много, че това би бил стойностен приоритет и си заслужава България да го приоритизира в рамките на своето председателство. Но един по един – всички се промениха и днес ние получаваме подкрепа, а всички знаят, че той е смислен, важен.

Първите резултатите не закъсняха, защото договорът за добросъседство между България и Македония, който е с историческо значение, както и признаването на българско малцинство в Албания, което също е с историческо значение, се случиха благодарение на това, че България поведе, зададе ясен приоритет и започва да го реализира на масата на европейската дипломация.  Тук само мога да поздравя правителството да се гордее, че съм може би частичка от този успех и да продължим да работим заедно.

Разбира се, не по-малко свързана е темата за свързаността на Балканите. Предстои изключително важният стратегически дебат за финансовата рамка на ЕС след 2020 г. България се модернизира, променя се видимо пред очите ни благодарение на европейската солидарност. Но тя как ще бъде насочена след 2020 г. е жизнено важно за България и ще участваме в този дебат, ще го зададем като приоритет.

Другата много голяма тема е темата за сигурността, която адресира страховете на европейците и е способна да ги решава. Тук от темата с тероризма, през темата за бъдещи финансови или икономически кризи, през младежката безработица, през всичко, което притеснява гражданите ще бъде поставено на масата. Съзнаваме, че не можем да решим всички тези важни въпроси, но по тях трябва непрекъснато да се говори и да се работи и съм сигурен, че в рамките на българското председателство ще имаме сериозен прогрес по темата за антитерористичните мерки, общата политика на ЕС в миграционната криза, обща европейска отбранителна политика, довършването на някои аспекти на европейския банков съюз и на европейския цифров съюз, все неща изключително важни, за да можем ние да просперираме.

За новите бойни самолети: Искам да отбележа, че по времето на служебното правителство по един крайно неразбираем за мен начин се бързаше като бяха отстранени компании със световен опит и компании, които, да не кажа, че едно 90 % от държавите в НАТО – нашият демократичен отбранителен съюз, имат на въоръжение подобна техника. Това беше странно и парламентът имаше пълното основание да поиска преразглеждане на процедурата, така че да може всички производители да дадат още веднъж най-добрата оферта. Аз мисля, че това е логично действие, за да се разсеят всички съмнения. Също така държа да заявя, че  в рамките на програмата за превъоръжаване на въоръжените сили 2020 и на стратегията, която беше приета от Народното събрание за отбранителните способности на България 2020, които аз имах гордостта да инициирам да организирам един много успешен консултативен съвет по национална сигурност в пълно единство на всички, сега е крайно време да се изпълнят, да се осигурят обещаните пари, да стигне финансирането на българската отбрана до 2 % от БВП, да се движат паралелно не само проектите на българските военновъздушни сили, но и на сухопътните войски, но и на военноморските сили. Ресурс има, програма има, план има, единственото, което остава да се свърши е добро изпълнение, честни обществени поръчки, пълна прозрачност, никакви съмнения и държавата да се покаже като добър стопанин, като добър търговец, а ние след това да се радваме, че нашата армия се превъоръжава и връща своето самочувствие.

Бюджет 2018: Не им отива на българските политици да правят подобни сравнения, защото  ние имаме едно крайно разделение в обществото, на една много малка група много, много богати хора, на една много, много масова група на много бедни хора и ние трябва да се обърнем към всички тях и да търсим надеждата и решенията затова всички да види светлина, всеки да види перспектива. По отношение на сравнениаята с пици никога не съм си позволявал, няма и да си позволя да ги направя, но за бюджета за 2018 г. – влиза навреме, с необходимата доза прозрачност. Радвам се, че се предвиждат повече пари за българските учители и образователна система, повече пари за  здравеопазването. Генерално проектът за бюджет е балансиран, коректен. Той продължава една линия, която ни помага много през годините да се ползваме с доверието пред инвеститорите и на пазарите  в много трудната и тежката среда на кризи, през които минахме на Балканите, а именно гарантира се макроикономическата стабилност преди всичко, нисък дефицит, коректно управление и консервативно управление на финансите – това е изцяло в интерес на следващото поколение българи, защото те ще могат сами да финансират своите приоритети.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна