Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов и Христо Рачев за книгата "Камерни приключения"

Операторът Христо Рачев е авторът на книгата "Камерни приключения", а неин редактор е Румен Леонидов.

Тази книга е непригодна за заспиване, защото се чете на един дъх, а това са все пак 440 страници. Това сподели в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Леонидов:

По принцип на операторите в България никой не им обръща внимание, дори на тези, които правят филми и които имат решаваща роля в колективното кинопроизводство. Винаги режисьорът, драматургът, сценаристът са с по-водещи роли. В телевизията дори съвсем не забелязват операторите. Операторите всъщност много пъти са художници. Те рисуват с камерата, наблюдават, виждат неща, които никой друг не забелязва. Един от тези редки случаи е Христо Рачев. Той, където ходи, вижда неща, които другите не виждат. Още в девети клас той чете Чехов – нещо, към което мнозина до края на живота си не посягат.

Пред "Хоризонт" операторът Христо Рачев разказа за времето, когато е бил част от екипа на предаването "Кеш" по БНТ:

Аз научих много от предаването "Кеш“. Там започнах да разбирам какво представлява капитализмът. Там започнаха да ни заплащат в плик суми, които бяха абсолютно различни от тези, които щедро раздаваше Националната телевизия, т.е. никакви пари, така че там се сблъсках фронтално с формите на капитализма. Оказа се, че той не е толкова гниещ, както ни го представяха, а изисква една почтеност, един разумен подход към парите.

Цялото интервю с Христо Рачев и Румен Леонидов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна