Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич: Бих искал на държавите, които признаха Косово, да им се случи същото като на нас

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви по обществената телевизия РТС, че опитът за отцепване на Каталуния от Испания и реакцията на Европейския съюз и Съединените щати показват, че в наше време международното положение е по-важно от международното право.

Кратък е пътят от подкрепата за целостта на държавите до бързото признаване на новопоявили се реалности, каквито са Словения и Хърватия например, за Косово да не говорим, каза Дачич, припомняйки за разпадането на Югославия в началото на 90-те години на ХХ век. И допълни по повод Европа и Съединените щати:

Струва ми се, че разбраха, че проблемът ще се върне да ги удари по главата. В Сърбия не ликуваме заради това, но бих искал на държавите, които признаха Косово, да им се случи същото като на нас.

Пресцентърът на Народното събрание съобщи, че Дачич, заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич, се е срещнал с гостуващата в Белград българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Там Дачич е отбелязал колко важна за Сърбия ще е включената в календара на българското председателство среща на високо равнище между Евросъюза и Западните Балкани през май идната година.

Дачич не изключи пред РТС, че дотогава може да се проведат извънредни парламентарни избори в Сърбия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени