Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Александър Кашъмов: Борбата с конфликта на интереси не е самоцел

Снимка: БГНЕС
Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси очевидно не е била сезирана предварително за случая, който доведе до оттеглянето на министъра на здравеопазването, а това е компетентната институция, която трябва да се произнесе. Това каза в коментар по "Хоризонт" по повод оставката на Николай Петров адвокат Александър Кашъмов:

Така или иначе, ако тя е била информирана на някакъв етап, това вероятно щеше да има някакво развитие. Но тъй като ние в случая сме запознати с постановление на прокуратурата, с което се постановява отказ да бъде образувано наказателно производство по случая, това, което трябва да е ясно за гражданите, е, разбира се, че не всеки конфликт на интереси е престъпление, дори не всеки конфликт на интереси е закононарушение.

Адвокат Кашъмов, който не беше категоричен, че в случая, довел до оставката на Николай Петров, става въпрос за конфликт на интереси, отбеляза, че не са ясни всички детайли, като всичко се е развило доста бързо:

Няколко неща правят впечатление в случая. Важен е фактът и може би беше прецедент, че в обществото имаше на ранен етап голяма част от информацията, а именно – миналата седмица Министерство на здравеопазването публикува документи, в това число одитния доклад и постановление на Военната прокуратура по случая. На следващо място, въпросът дали има конфликт на интереси се решава от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като компетентната институция е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която така или иначе нямаше възможност да се произнесе по този случай.

Това, което е не по-малко важно е, че в момента тече дебат в парламента по така наречения "антикорупционен законопроект", който всъщност ще замести цялата тази уредба и който вътре в себе си урежда и конфликта на интереси – и големият въпрос е достатъчно ли е ясно и за обществото, и за висшите държавни служители какво е конфликт на интереси, така че да може на ранен етап да се действа в тези случаи. Това, което виждаме, е, че обществото има една изостряща се все повече чувствителност за конфликт на интереси, което е добре, но заедно с нея – ръка за ръка, трябва да върви и съответната регламентация и съответните практики на Комисията, които да дават ясен знак за това какво е позволено и какво не е позволено.

И разбира се, трябва да се знае определението на конфликт на интереси в закона – всяко изпълнение на публична длъжност, което може да бъде в частен интерес, може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на пълномощията, може да се сметне за конфликт на интереси. Това означава, че самите хора, които заемат такива висши длъжности, те също трябва да имат едно наум, когато встъпят в подобна длъжност какво може да се развие в последствие.

Това, което трябва да се знае и това ще бъде важно за новия закон, който трябва да се приеме в най-скоро време, е, че тази комисия трябва да действа на ранен етап, че трябва да бъдат проверявани случаите с лица, заемащи висши държавни длъжности – като министри, като народни представители и т.н.отбеляза още адвокат Кашъмов, като във връзка с предстоящото гласуване на новата законова рамка, която регламентира борбата с корупцията и конфликта на интереси, предупреди:

Прекалено високите изисквания и отиването отвъд реалното понятие за конфликт на интереси развързва ръцете на тези, които са по върховете на властта да противодействат на ключови фигури в политическия живот, които биха могли, да речем, да бъдат носители на реформи. Това също трябва да се внимава, защото борбата с конфликта на интереси не е самоцел – тя има за цел да осигури безпристрастността и независимостта на управляващите, а не да им пречи да си вършат работата.

Цялото интервю с адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна