Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът посети наводнените селища в Бургаска област

Снимка: Даниела Костадинова

Президентът Румен Радев пристигна на неофициално посещение в пострадалото при наводненията бургаско село Равнец.

Без да афишира предварително визитата си, Румен Радев пристигна първо в бургаското село Равнец, което пострада при наводненията преди седмица. Той похвали действията и на спасителните екипи, и на хората, които работят по почистването и възстановяването на населеното място.

Президентът коментира, че има уверението, че инфраструктурата ще бъде възстановена, но средствата за домакинствата по 325 лева не са достатъчни. След като бъдат изчислени щетите, трябва да се търсят и други механизми за подпомагане на пострадалите. Именно в Равнец стартира и кариерата на Румен Радев като летец.

Президентът Румен Радев посети общо 6 от наводнените селища в Бургаска област. Той разговаря с хората и ги посъветва да попълнят данъчни декларации за еднократната социална помощ. Президентът Радев подчерта, че даренията, които се получават, трябва да бъдат разпределени справедливо.

Благодарение на добрата организация на институциите и адекватната им намеса са спасени много хора от бедствието, каза президентът Румен Радев. На въпрос: "Кой трябва да поеме отговорност" той заяви, че предстои разследване и то трябва да установи причините за бедствието. Трябва обаче да се промени модела, заяви президентът Радев:

Ние все разследваме от бедствие на бедствие, все търсим виновни, но последствията остават едни и същи. Трябва да се работи превантивно, подчерта той.

Сега хората пострадали от наводнението имат нужда от съпричастност, многократно заяви Румен Радев. В село Ливада той благодари на доброволците от организацията за закрила на българските граждани, които изчистиха къщите на хората и носят тук дарения - мебели, бяла техника и хранителни продукти.

Посещението на Румен Радев в село Ливада продължава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна