Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. М. Иванов: Местан придава политически характер на въпроса за малцинствените права

Според него има ясна тенденция на отчуждаване на мюсюлманите в българската държава

Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС
Трябва да признаем и ясно да си дадем сметка, че години наред българската държава пренебрегва правата на малцинствата, правата на защита на тяхната идентичност. Това са корените на изявлението на Лютви Местан, в което председателят на партия ДОСТ настоява да се придаде статут на национално малцинство на турското малцинство в България. Това обясни в ефира на "Хоризонт" доцент Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев.

Могат да се дадат много сериозни примери - например сега учат турски език в нашите училища някъде към 7 хиляди деца, докато в началото на промените те бяха над 70 хиляди, учат от един учебник, който е издаден от 1992 година, който не е преиздаван... Нямаме никаква подкрепа или почти никаква подкрепа за медии на малцинствата, за техни издания, за техни списания, за техни вестници, за тяхна поезия, да не изброявам всичко. Това не може да не доведе до недоволство и да отчуждение от една страна. И мога да ви кажа, че това отчуждение - на мюсюлманите в България специално, ние го видяхме в нашето изследване 2011- 2016 година.


Ние видяхме ясна тенденция на отчуждаване на мюсюлманите в българската държава, н
ещо повече - става дума за недоволство вече от българската държава, за припознаване на тази държава като мащеха, подчерта Иванов, като допълни:

От друга страна обаче, какво се получава - погледите се обръщат все повече към Турция и това го видяхме в нашето изследване, нараства одобрението на Турция, която сама по себе си няма нищо общо... Аз лично смятам, че нашата държавна политика трябва радикално да се промени по отношение на защитата на малцинствата, в същото време трябва да се даде ясен отговор на това, което каза господин Местан, а той е за придаване статут на малцинство - на национално, много е важно, че той говори за национално малцинство.


Сега основното, за което ние говорим, е за националните малцинства - както Ви казах, ние приравнихме, и така беше поискано от Страсбург от нас, да кажем към кои групи ще прилагаме Конвенцията за националните малцинства и ние казахме, че ще прилагаме към етническите, религиозни и езикови малцинства. Но Местан говори за национални малцинства - тук има много сериозен риск и този риск е от двусмислица на термина нация. Значи, от една страна имаме нация 
гражданска - всички граждани на страната, и имаме и етническа нация. Естествено, че българските турци и принадлежат на българската гражданска нация и на българския етнос, което ще рече на българската етническа нация.

Но аз питам, когато Лютви Местан говори за национално малцинство, той къде го вижда това национално малцинство - като част от българската нация, гражданска, или като част от турската нация, защото, ако той не даде това пояснение, това си е чист популизъм. Освен това аз искам да го попитам - той къде вижда българоезичните мюсюлмани, а те са различни по своята етническа ориентация - едни казват: Ние сме българи, други казват - турци, трети, че са помаци. Той къде ги вижда в това турско национално малцинство. С други думи той подменя въпроса...


Той придава политически характер на въпроса за самите малцинствени права - не на въпроса за защитата, а на въпроса за самите малцинствени права.


Цялото интервю с доц. Михаил Иванов, който подчерта още, че сравнението с Албания, което прави Местан, е некоректно, чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна