Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес държавни ценни книжа ще се търгуват на БФБ

От днес държавни ценни книжа ще се търгуват на Българската фондова борса, което означава, че се увеличава достъпността и възможността за търговия с тях от повече обекти. Така на фондовата борса ще се търгува държавен дълг.

Финансовото министерство е избрало емисии на държавни ценни книжа с различна срочност, които да бъдат пуснати за търговия на Българската фондова борса. Тази възможност е чакана отдавна от инвеститорите и се счита за една от мерките за развитие на борсовия пазар. За търговия ще бъдат предложени 20 емисии на ДЦК с обща номинална стойност от 5,5 млрд. лева.

Досега държавните ценни книжа бяха достъпни само за институционални инвеститори, а най-вече интерес към тях има от страна на банките, пенсионните и гаранционните фондове, както и от застрахователите.

Индивидуалните потребители можеха да притежават част от тях, ако участват в колективни схеми - например чрез взаимни фондове. Сега държавните ценни книжа ще са достъпни и индивидуално.

За да подпомогнат старта на свободната търговия на ДЦК на Българската фондова борса, Централният депозитар и 13 банки и инвестиционни посредници се договориха да не начисляват инвеститорски такси при търговията с държавни облигации в рамките на една година (до 30-ти септември 2018-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна