Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докторанти поискаха стипендиите им да бъдат обвързани с минималната работна заплата

Предлагат от настоящите 450 лева те да станат 1,5 от МРЗ

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до Народното събрание докторантите поискаха увеличение на стипендиите си

Месечната стипендия, която получава един докторант, възлиза на 450 лв. Настоящият размер на докторантската стипендия е определен през 2008 г. и остава непроменен през последните 9 години въпреки значителното поскъпване на живота в България през този период. За същия период минималната работна заплата (МРЗ) в България, която през 2008 г. е 220 лв., е била увеличена повече от два пъти и в момента възлиза на 460 лв. Това означава, че и най-нискоквалифицираната дейност към момента се заплаща в по-голям размер, отколкото трудът на докторанта, казват те.

По данни на НСИ, броят на докторантите у нас е 3429.

Един от подписалите се в отвореното писмо – докторантът по история Ангел Златков припомни в предаването "Хоризонт до обед", че докторантите нямат право да работят на пълен работен ден, докато правят научната си разработка. Според тях размерът на стипендията трябва да бъде обвързан с този на минималната работна заплата, както е било в миналото. В момента най-адекватно е тя да бъде 1,5 пъти спрямо размера на МРЗ, смятат докторантите:

Ние не искаме да сравняваме докторантския труд с труда на други хора от обществото. Тук става дума за това, че тази докторантска стипендия не е достатъчна, за да покрие нуждите на един докторант и по-важното – да му даде възможност да извършва една научна дейност на едно международно ниво. Искам да допълня, че всъщност тази тема не засяга броя на редовните докторати, а засяга въобще развитието на българската наука, защото докторантите са бъдещите преподаватели в университетите, бъдещите държавни служители...

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени