Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Михайлова: Село Черни връх плаче за ремонт

Снимка: радио Бургас

В селото ни са се заселили предимно хора от Одринска Тракия, обясни Йорданка Михайлова - кмет на шуменското село Черни връх.
Било е много гъста гора тук - черна гора, но постепенно са я изкоренили тези, които са дошли тук, създали са си имоти, а ние - ние сме техни потомци, обясни за името на селото неговия кмет в интервю за предаването "12+3". 

През зимата обитателите на шуменското село имат проблеми с водата, тъй като водопроводната мрежа е от 1956 година, а през лятото с улиците, които са в окаяно състояние. 
Всичко тук плаче за ремонт, допълва кметът.

Два са водоизточниците на Черни връх - от скалите при пещерата и от местността Сълзлийка, за която легендата разказва, че някога змей се влюбил в красива местна мома, но я дали в друго село. Тогава от сълзите му потекла чиста и хубава вода, която никога непресъхва. Това е и легендата, свързана и с църквата "Света Богородица", край която преданието разказа за извор на лековита вода. 
Храмът се беше поразрушил, но се възстанови с пари от Европа, добави  Валя Димитрова, на чиито грижи е поверено святото място.

Кой и защо е построил храма при село Черни връх, както и още любопитни подробности - чуйте в репортажа на Румен Стойчков в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна