Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Денев: Мораториумът за лекарствата е отказ системата да се управлява

Оставката и атаките срещу министър Петров не може да се свързват с бюджета, смята д-р Болтаджиев

Деян Денев
Снимка: вестник "Дневник"

Похвално е това, че правителството увеличава тази година средствата за здраве с близо 400 млн. лева, тъй като това показва, че на здравеопазването и на плащанията за здравеопазване се гледа като на инвестиция, а не просто като на разход. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" Деян Денев - директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България ( ARPharM).

Денев определи като "изненадващо странно" решението за забрана за включване на нови молекули в заплащането от Касата през 2018-а , тъй като в България има стройна система, чрез която се решава кои терапии да бъдат заплащани и кои не

Ако това не се е случило, то вината е на администрацията, подчерта Денев, както и изтъкна, че  само в България се прави  оценка на здравните технологии и се отсяват тези терапии, които са ефективни от тези, които не са:
Мисля, че системата работи добре - ако една терапия е препоръчана за реинбурсация въз основа на оценката на здравните технологии и е договорена отстъпка, както и изгодни за страната ни условия, то тя трябва да стигне до пациента максимално бързо.

Забавянето с една година не само, че няма да реши проблемите, а и ще намали възможностите за лечение - някои пациенти ще трябва да чакат цяла година, а може и да не дочакат,
подчерта Денев, според когото това няма да има ефект върху бюджета на Касата, който да доведе до кой знае какви спестявания.

Мораториумът е отказ системата да се управлява, вместо да се търси начин всички тези процеси да се случат по най-добрия начин
, подчерта още директорът на ARPharM.

Много съжалявам, че в бюджетно време - във  време, в което се обсъжда един толкова сериозен проблем като идеята за мораториум върху лекарствата, министър Николай Петров не е на мястото си,
добави в коментар на оставката на министъра на здравеопазването Денев:
Сигурен съм, че ако той беше на мястото си, дебатът щеше да бъде много по-конструктивен, тъй като той е доказал, че е конструктивен и консенсусен човек.
Д-р Николай Болтаджиев
Оставката и атаките срещу министъра на здравеопазването не може да се свързват с бюджета, добави в интервю за предаването ни "Нещо повече" и доктор Николай Болтаджиев - председател на Националното сдружение на частните болници, който изтъкна, че болниците са работели по-спокойно по времето на бившия вече здравен министър:

Д-р Николай Петров осигури едно усещане за стабилност и за спокойствие. Освен това министърът няма абсолютно никакво отношение към Закона за бюджета, който беше изготвен с Министерство на финансите и предложен от Надзорния съвет на НЗОК. 

Атаката срещу министър Петров не идва нито от болниците, нито от фармацевтичните компании, подчерта д-р Болтаджиев. 

Подробност  можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна