Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Интегритетът в съдебната система се сформира от почтеността на хората в нея

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС
Интегритетът в съдебната система се сформира от почтеността на хората в нея. Това коментира в интервю на предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Юлиана Николова от Центъра за модернизиране на политики:

Има една дефиниция, дадена от една Резолюция на Съвета за икономическо и социално развитие на ООН, в която се казва, че интегритетът е вътрешна характеристика на магистрата и означава, че той действа в съответствие със специфични, приложими към съдебната система принципи и споделя едни общи ценности, с които не прави компромиси нито в изпълнението на служебните си ангажименти, нито в личния си живот. В същата резолюция се казва, че интегритетът в съдебната система не е само необходимост, не е само някаква характеристика на системата. Тя се измерва по няколко начина – веднъж в изпълнение на служебните задължения, т.е. там трябва да има добросъвестност, пълна равнопоставеност на страните, спазване на всички законови норми, коректност, но има и едно външно измерение. Това е доверието в системата, базирано от това, че тя се движи от едни хора с високи морални принципи.

Според ООН всяка държава трябва да направи свои етични кодекси, които магистратите да следват, добави още Николова:

Има дефицити, които трябва да се компенсират на културно ниво, на ценностно ниво. Преди време шефът на Етичната комисия беше казал, че доброто и злото са относителни понятия, което е точно в разрез на цялата дефиниция за почтеност, която е принципи за това кое е добро или зло, които не променяш често и с които не правиш компромиси, така че имаме дефицити по отношение на това.

Цялото интервю с Юлиана Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна