Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Паси: Няма реална подготовка за промените в обществената сфера, които настъпват заради интернет

Гергана Паси
Снимка: БГНЕС

"Европа - по пътя към дигитално бъдеще“ – това е темата на публичната лекция с дискусионен панел, която днес ще се проведе в Софийския университет с участието на президента Румен Радев и президента на Швейцария Дорис Лойтхард. Съорганизатор на тази дискусия е "ПанЕвропа“.

Няма реална подготовка за промените в обществената сфера, които настъпват заради интернет. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Гергана Паси от "ПанЕвропа":

Не си даваме ясна представа за промяната, с която интернет настъпва във всички публични сфери. Цифровите умения, начина, по който хората от различни социални групи и възрасти боравят с технологиите са много важна първа стъпка към тяхното усвояване, към поемането на максимума възможности, защото истинският смисъл на технологията е тогава, когато тя може да направи живота ни по-добър, по-забавен, по-дълъг, по-достоен. Това е същността на този разговор, а не технологията, заради самата нея. Все още в България има един доста висок процент от хора, които изобщо не са стъпвали в интернет. Това е по-възрастното население, но технологиите не са просто начин да получим по-качествено образование, здравеопазване, да стигнем бързо до информация. Технологиите са начин да имаме един много по-приятен и достоен живот и на стари години. Нашите родители да имат възможността, дори когато са принудени да прекарват повече време вкъщи, да не са откъснати от външния живот, да имат връзка с лекаря си, с внуците си и т.н. За това тази тема е важна, независимо дали говорим за уменията на младото или на по-възрастното поколение. В това отношение България наистина е длъжник. Много е важно вече да започнем да мислим в категорията на политики, не само на говорене.

Цялото интервю с Гергана Паси можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна