Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към Северна Корея

Димитър Попов и Анна Владимирова
Снимка: Албена Василева

В Деня на народните будители в пространството за срещи и дискусии Betahouse, в София се проведе презентация на тема „Поглед към Северна Корея“. Пътешественикът Димитър Попов разказа за своето преживяване.
Пътешествието започва от Пекин и след дълъг път туристическата група стига до Пхенян. Там започва да действа правилото за туризъм в Северна Корея – „Дръж туристът колкото се може по-зает, за да не мисли за други неща“. Всяка група се придружава от двама водачи, които като правило са жени, задължително облечени в традиционни носии. Те развеждат туристите из посочените за това места, като например – Музея на дружбата, където вождовете са събрали всички подаръци, които са получавали от други държави, мавзолея на севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Презентацията на Димитър Попов се състоя и от авторски фотографии. Други паметници са в типичен архитектурен стил за тоталитарните строеве – социалистически реализъм. Помпозни, грандиозни и идеологизирани. Например има много скулптури свързани със символиката на Северна Корея – чук, сърп и четка. (Чукът и сърпът далеч не са свързани само със севернокорейските символики).
Въпреки че туристите са развеждани из различни места, за да се запознаят с обикновения живот на севернокорееца, според Димитър Попов това е една „фасада“, която вижда туристът. Какво всъщност крие и показва Северна Корея можете да чуете в предаването.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна