Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова обсъди в Банско готовността на зимните курорти за сезона

Снимка: Кети Тренчева
Министърът на туризма Николина Ангелкова и представители на различни ведомства се срещнаха с туристическия бизнес в Банско, за да обсъдят готовността и проблемите в навечерието на зимния сезон. От бранша отново поискаха държавна защита срещу дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция на сивия сектор, а пък от ресорното министерство заявиха, че не могат да влияят на цените на туристическите услуги.

Нови предложения за промени в Закона за туризма за облекчаване на административните процедури при категоризацията на туристическите обекти оповести министър Ангелкова. Те са свързани и с възможностите за деблокиране на инвестициите в изграждането на нови писти и зимни съоръжения. По отношение на контрола на съществуващите писти и съоръжения Ангелкова заяви:

Със сигурност в Банско всички писти са регистрирани при нас, съобразена е тяхната степен на сложност, разбира се, че ще продължим проверките, за да видим дали са запазени изискванията на Наредбата за информационна обезпеченост. Това, което е важно и което работната група за планинския туризъм, която като министър на туризма създадох, бе да се намери компромисно и балансирано решение от всички участници в тази група, така че да се създадат максимално улеснени за изграждане а нови писти и съоръжения. Работата на работната група приключи с предложението, като се предвиждат след това и изменения в редица други закони. Разбира се, това предложение ще намери своето отражение във втория законопроект на Закона за туризма, където освен регулирането на планинския туризъм, ще бъдат адресирани проблемите, свързани с къмпингуването, със статута на националните курорти.

Министърът оповести очакван ръст на зимния туризъм между 5 и 10%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна