Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: По въпроса за газа в района на Генерал Тошево липсва информираност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
През последните месеци актуална тема в община Генерал Тошево е инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ на територията на общината. Докладът за въздействието върху околната среда и последвалите седем обществени обсъждания в засегнатите населените места станаха причина за редица протести. По време на последното обсъждане на 28-и октомври, беше поставен ултиматум фирмата инвеститор да оттегли предложението си до 3-и ноември.
    

На 17-и октоври общинския съвет излезе с обща декларация, подкрепена с пълно единодушие срещу проучванията и добива на природен газ в землищата на 18 населени места. Вчера, отново с пълно единодушие и след дълги дебати съветниците решиха, че на 17-и декември ще се проведе референдум, на който жителите ще отговарят на въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

Представители на партия "Зелените" коментираха, че ако бъде одобрен проектът за добив на газ в района на Генерал Тошево, ще бъдат замърсени водоизточниците. В изпратеното становище до Екоинспекцията във Варна от партията изказват мнение против проучванията за добив на газ в находище "Спасово". Петко Ковачев:

И от доклада по ОВОС, и от други данни излиза, че там няма да има конвенционален добив. Става дума за т.нар. "подземна газификация на въглищата" и това е големият риск. Т.е. в частта от Добруджанския въглищен басейн, към който има апетити от доста време да се газифицират въглища, и тук въпросът е, че при технологията за газификация рискът остава не толкова за над земята, т.е. за прословутия воден басейн, който снабдява жителите на Добруджа с вода.

Експертът Илиян Василев заяви в предаването "Нещо повече", че по темата липсват информираните дебати:

Първо, трябва да се кажем, че няма информиран дебат. Т.е. всичко онова, което в момента е като усещане, като позиции на обществеността, е функция на едни приказки извън знанието, извън професионалните дебати. Аз гледах видеото на обсъждането от 28-и и трябва да ви кажа, че това беше всичко друго, но не и обсъждане от гледна точка на представяне на цялата картина, на информираността. Затова хората не са виновни, разбира се. Първата огромна вина в винаги на държавата, която в такива случаи избира ролята на страничен наблюдател и кара компаниите сами да си вършат своята работа. В дадения случай пък компанията я нямаше, имаше догадки кой е, защо е, а това е недопустимо.

При отсъствието на информираност много лесно хората се поддават на сплашване, обикновено елементарни неща се представят като Армагедон и катаклизми. Откровеното невежество взема връх. Това, което най-много ме притесни, че върху тоя страх на хората започнаха да избуяват едни много нездрави процеси, които водят до ерозия на българското общество. Там се появиха полувоенни формации, които издигаха лозунги: "Не не всякакъв добив на газ в България", което вече говори за съвършено друг тип външна уязвимост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна