Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Радев и Дорис Лойтхард участваха и в дискусия за дигиталното бъдеще на Европа

Вени Марковски: България може да формира европейския дневен ред за киберсигурността

Снимка: БГНЕСПрезидентите на България и Швейцария Румен Радев и Дорис Лойтхард участваха в дискусията "Европа по пътя на дигиталното бъдеще". Европа все по-често говори за единен цифров пазар и за обмен на данни в бъдеще и за обмен на данни между електронните правителства на отделните държави. Според Румен Радев, за да бъде тя фактор в бъдеще, е нужен качествен скок:

Защо напоследък говорим все по-често за дигитално бъдеще? Ами защото светът става противно на това, което очаквахме – все по-непредсказуем, все по-тревожен все по-противоречив и конкурентен. Защото в един такъв свет, за да отстояваме нашите ценности за по-добро благосъстояние на европейските граждани, за тяхната по-голяма сигурност, трябва да бъдем единни, трябва естествено да бъдем свързани. В нашия модерен свят трябва да бъдем свързани най-вече дигитално. Със сигурност Европа може и трябва да право много повече, ако се сравняваме с останалите играчи на тази глобална сцена.

Според президента предизвикателство пред днешното поколение ще бъде намирането на интелигентни решения, така че информацията да се превърне в знание.

Вени Марковски от Българското интернет общество  коментира в предаването "Нещо повече" какво може да направи Европа за повече сигурност в този сектор:

Това е една от темите, по които България всъщност може да казва на Европа какво трябва да се направи, защото ние сме единствената страна, в която интернетът е с такава висока скорост и на такива ниски цени и с добро качество. По отношение на сигурността всъщност имаме може би една от малкото уникални възможности и прозорци, които се отварят пред някои, за да може да направи някаква промяна. България в момента има еврокомисар, който отговаря за цифровото общество о цифровата икономика – Мария Габриел, която се зае по-сериозно с темата за киберсигурността, фалшивите новини, за информацията и за достъпа до нея. Така че ако зависи нещо от нас, то сега е моментът да покажем, че действително  страната може с нещо да формира европейския дневен ред, а не само да се вслушва в това, която Европа казва и да го следва.

Вени Марковски предупреди:

Но това, което е важно и което президентът само намекна, но би трябвало също да се отдели по-голямо внимание, това е, че тази информация много често вече е невярна, т.е. трябва да се търси информацията, която е вярна, да се прави разлика между истината и лъжата. И тук българският принос също може да е съществен, защото не бива да се заблуждаваме, че по време на нашето председателство няма да има опити за популяризиране на такива фалшиви новини, включително и свързани с председателството. Няма да се изненадаме, ако България стане обект на по-сериозни хибридни усилия, за да се опорочи председателството.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.