Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ев. Дайнов: Големият проблем на света е, че политиката го напуска

Снимка: БГНЕС

Издателството "Харпър Колинс" определи "фалшиви новини" - fake news, за словосъчетанието на годината, а честотата, с която е използван този израз през 2017 година, е 365%. Тълковният речник на английския език на издателството определи смисъла като невярна, често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новина. Изразът е използван още през 2015 г. по американските телевизии, но чак сега влиза в официалното печатно издание на речника "Колинс".

ГЕРБ правят регистър на "фалшивите новини", създадени от БСП. Крайната цел е да ни управляват олигархии, каза политологът Евгений Дайнов:

Това са някакви препечатки от вестници в гарнитура с някакви коментари, които един приятел много точно определи като езика, на който ГЕРБ анонсират уж фалшивите новини – "милиционерско-каруцарски език". Постистината, както и каруцарският език имат една цел – да отчуждят хората от обществените дела, така да го кажем, всички да махнат с ръка и да кажат: "това е някаква страшна простащина, не е ясно кой е крив и кой е прав", и това не е само в България. Истинската цел е да се обърне всичко, което се случваше от 89-а година насам, и в крайна сметка и на световно, и на национално равнище да ни управляват олигархии. Така че целта на всичките тези неща, които виждаме, е точно това - да ни върнат 2300 години назад.

Според Дайнов нито ГЕРБ, нито БСП правят политика в момента:

Не търсят как да работят за общото благо, а търсят как да създадат някакви си позиции, а след това някакви хора да гласуват за тях, а после да видят кой ще се докопа до това да може да сформира олигархия. Големият проблем на света е, че политиката го напуска, а трябва да си я върнем обратно, защото там, където няма политика, има диктатура.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна