Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е ясно кога Македония ще ратифицира Договора за добросъседство

Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: БТА

Очаква се следващата седмица българският парламент да ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с Македония, но все още не е ясно кога Македония ще ратифицира документа. Темата вероятно ще бъде обсъдена на планираните от македонското правителство съвместни заседания с българския кабинет, каза журналистът- балканист от Българската телеграфна агенция Райна Асенова в интервю за "Хоризонт"

Трябва да бъдат обсъдени някои теми от общ интерес, които се отнасят не само за напредъка в отношенията между двете страни, но и за европейската интеграция на Македония. Това е едно продължение на партньорството, което беше създадено между правителствата след подписването на договора за добросъседство и приятелство. Между другото, сега остава да видим, дали обещанията на Зоран Заев ще бъдат претворени в дела.

След убедителната победа на местните избори Социалдемократическият съюз в Македония е готова да отиде на парламентарни. Въпросът е обаче дали те са необходими,  заяви Асенова.

Заев каза, че няма да има нови избори, тъй като състоялите се миналия месец местни са били честни и демократични. Това беше признато от международните наблюдатели. Заев би могъл да преразгледа позицията си, само ако срещне някакви пречки по пътя на евроатлантическата интеграция, но не се очаква да срещне такива, тъй като има подкрепата на албанските партии, съответно има и мнозинство в парламента, за да извърши тези реформи и да продължи напред.
Асенова отчете, че след местните избори в страната има известно напрежение в албанския лагер:

Очертава се вълна от протести, специално така сигнали затова идват от движението "Беса" -  това е партията, която участва във втория кръг на местните избори в коалиция с Алианса за албанците. Те се коалираха тъкмо с цел да се противопоставят на Демократичния съюз за интеграция...
Не е ясно какво ще се случи във ВМРО - ДПМНЕ след съкрушителната изборна загуба, коментира Асенова:

А след първия кръг на изборите Груевски каза, че поема най-висока отговорност за изборните резултати, но не каза дали ще подаде оставка. Той каза, че резултатите и бъдещата посока на развитие на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат обсъдени веднага след изборите. Опита се да излезе с обяснението, че в предизборния период и в самия изборен ден, и на първия и на втория тур, е имало редица нередности, нарушение на изборния закон и това всъщност е допринесло за изборните резултати. Един толкова внушителен резултат не може да се обясни с някакви нередности и нарушения.

Реформаторското крило в партията е поискало нов конгрес за европейското ѝ бъдеще. Те искат да върнат партията към нейните автентични корени, към европейската ѝ ориентация, заявена при основаването през 90-а година, изтъкна Асенова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна