Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Радев: Изказването на руското МВнР за българските евреи е непознаване на историята или опит за провокация

| обновено на 04.11.17 в 13:12
Снимка: БУЛФОТО

Президентът Румен Радев реагира остро на вчерашното изказване на говорителя на руското външно министерство, че депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта е била предотвратена, благодарение на Съветската армия. Държавният глава допуска, че може да става дума и за опит за провокация:

Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция, заяви президентът. 

Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи, посочва Министерството на външните работи на България. Коментарът бе по повод изявлението на Мария Захарова - говорител на руското външно министерство. Тя изрази възмущението на Москва от оскверняване на паметника на Съветската армия в София на 31 октомври с надпис "100 години ционистка окупация".  Захарова подчерта, че това действие е особено цинично, като се има предвид, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, е станало възможно да бъде предотвратено депортацията на евреите от България и така се спасят от сигурна смърт около 50 000 души. Но най-страшното не е фактът на поругаването на паметника, а това че тези вандали нямат и понятие за собствената си история.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева припомни неоспорими исторически факти и заяви, че се надява да е станало някакво недоразумение


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени