Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Саудитска Арабия премиерът на Ливан изненадващо обяви, че подава оставка

Саад Харири обвини шиитското движение "Хизбула" и неговия съюзник Иран, че се опитват "да си присвоят" Ливан

| обновено на 04.11.17 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Ливан подаде оставка. Изненадващото си решение Саад Харири обяви в Саудитска Арабия в изявление, излъчено от саудитската сателитна телевизия "Ал Арабия". Като заяви, че се страхува за живота си, той посочи като основна причина за своята оставка "намесата на Иран и неговите протежета в лицето на шиитската партия "Хизбула" във вътрешните работи на страната", и допълни, че обстановката в Ливан днес напомня на тази от 2005-а година, когато беше убит баща му, Рафик ХаририТова стана при атентат в Бейрут.

В Ливан цари атмосфера, която напомня за обстановката, предшествала убийството на моя баща, отбеляза  напускащият премиер, като изтъкна още:

Те (иранците) натрапват на Ливан и на останалите арабски страни свършени факти. Аз отхвърлям използването от "Хизбула" на оръжие срещу сирийския народ. За мене е неприемливо от Ливан да произтича заплаха за регионалната сигурност.

В отговор заместник-външният министър на Иран Хосейн Шейхолислам заяви в Техеран, че Харири е взел решението си за оставка под натиск от САЩ и Саудитска Арабия:
Към тази крачка, която има за цел да изостри обстановката в Ливан и в Близкия изток, Харири е бил подтикнат от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, отбеляза иранският дипломат. 

Шейхолислам каза още, че "това е саудитско решение, насочено към конфронтация с "Хизбула". Бойците на тази ливанска шиитска групировка, която участва и в коалиционното правителство на Ливан с двама министри, се сражават на страната на сирийската армия. 

Президентът на Ливан Мишел Аун очаква връщането на премиера Саад Харири в Бейрут, за да приеме официално от него молбата му за оставка, съобщи днес пресслужбата на държавния глава, цитиран от агенциите "Ал Ватания" и ТАСС.  Президентът иска да узнае обстоятелствата, поради които шефът на правителството е взел това решение, се казва в съобщението. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна