Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес трябва да приключи унищожаването на близо 70 000 птици в стопанските обекти в ямболските села с птичи грип

| обновено на 05.11.17 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Днес се очаква да приключи унищожаването на близо 70 хиляди птици в стопанските обекти в ямболските села Зимница и Чарда, където беше открито огнище на птичи грип. 

В сливенското село Глушник, където също беше установено огнище на заразата, вече са унищожени всички домашни птици, а местата, където са отглеждани те, са обезпаразитени.
Тепърва ще се изясняват причините за заболяването.
Създадена е организация и на място има достатъчно техника и хора, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Що се отнася до икономическите загуби:
Това на този етап не може да се установи, тъй като трябва да приключат всички действия, които се извършват в момента и тогава да се говори за щети.
Птиците и в двата обекта са застраховани и собствениците ще получат обезщетения.
През следващата седмица ще бъдат прегледани и всички домашни птици, каза кметът на Зимница Милен Стамов:
Пълен обход на селото, на всяка къща, всеки имот, всяко стопанство и да се надяваме, че няма да има в селото, но това в момента никой не може да го каже.
Очаква се унищожаването да приключи днес.
Общо четири огнища на птичи грип са констатирани към момента в четири области  на територията на страната, съобщават от Агенцията по храните. Освен в Ямболска област има случаи и в Хасковска и Сливенска област, където заболяването е в малки домашни стопанства. В добричкото село Стефаново от птичи грип е обхваната ферма за отглеждане на патици.
Като част от мерките за ограничаване на заразата, всички птици в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин и се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата, уточняват от Агенцията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна