Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хари Шнайдер: Битката ни срещу аутизма е на два фронта - да го открием рано и да приложим новите технологии

| обновено на 06.11.17 в 18:33


Един от  водещите невролози в света -  д-р Хари Шнайдер, който  има изключителни постижения в битката с аутизма, беше гост на Югозападния университет в Благоевград. Интересът към неговата лекция  беше впечатляващ. Д-р Шнайдер е известен с иновативните си методики  за речева терапия  при неговорещи аутисти, а успехите му са  доказателство, че науката е намерила правилния път към причините. 

Проф. Шнайдер е категоричен, че маркерите на заболяването може да се открият още при бебетата.   Тогава успехът е гарантиран на 87%. Децата до голяма степен възвръщат съмочувствието си, стават по-себесъзнателни. 

Успехът в битката ни срещу това заболяване е на два фронта: От една страна е да успеем да идентифицираме ранните маркери на това заболяване, това, което наричаме биомаркери, както ги има в раковите заболявания в онкологията, където се опитваме да ги идентифицираме, началото, зародиша на заболяването, и след това, ако е възможно, още в бебешка възраст, пеленаческа. А второто ни бойно поле е, че когато намерим такива дечица, които са още новородени, съвсем пеленачета, да приложим новите технологии, за да помогнем на мозъка да се преформатира, да се преструктурира и да можем да елиминираме проблема. Не е лек, но е едно добро начало.

В огромния си процент аутизмът се дължи на анатомична малфункция на мозъка. Ако има две части на мозъка, които трябва да комуникират, трябва да се намери правилния път по който комуникацията от едния край  да стигне до другия, обясни ученият.

Известният невролог  смята, че  големият проблем е в това, че родителите крият проблема на детето с аутизъм, а обществото не го разпознава. В много държави няма специалисти в образователните и социални институции, които да работят с аутисти, а филантропите даряват основно за борбата с по-обществено разпознати болести . 

.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна