Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануела Фролошка: Хората имат малко информация за правилната поддръжка на асансьорите

Снимка: Росен Ракаджиев


Хората имат изключително малко информация относно правилната поддръжка и експлоатация на асансьорите, каза в предаването "Хоризонт до обед" Емануела Фролошка – изпълнителен директор на Асоциация "Асансьорна безопасност". Тя посочи и основният проблем в бранша:

За съжаление основният драматизъм, с който се сблъскват всички независимо дали е поддръжка, дали е надзор, дали е държавна администрация, в лицето на агенцията, дали това да чисто живущите по блоковете, това е липсата на кадри. В този бранш няма млади хора.

Емануела Фролошка обясни каква е причината:

Дълги години не беше доходно, защото се оказва, че заплащанията, които са като абонаментни такси, са съизмерими с таксите за хигиенистите по блоковете., която сами разбирате, че не е много адекватно. Все пак хората доверяват живота си на тези машини, ти си отговорен за тях. При този глад на кадри трябва да се правят компромиси.

Фондация Асансорна безопасност прави и обучения за деца:

Бобо и Робо да две палави човечета, които разказват на децата нашите Безопасни асансьорни приказки. Бобо и Робо пътуват във времето и разказват и на големите, родители, баби, татковци , батковци историята на асансьорите, много интересни и любопитни факти, малко познати на хората. Също така си говорим какво представляват асансьорите, извън това, което ние виждаме. Разказваме им как работят всички части заедно и оттам нататък си разказваме кои са най-важните правила, като накрая децата успяват да видят в една триминутна анимация защо именно тези правила трябва да бъдат спазвани и до какво може да доведе тяхното неглижиране.

Емануела Фролошка обясни защо са се ориентирали към децата:

Няколко са причините, На първи място защото възрастните много трудно възприемат нещо различно от вече възприетия стереотип и начин на живот. От друга страна, изхождайки от нашия чисто личен опит като родители, установихме, че няма по-добри учители на възрастните от децата. Децата също така успяват да възприемат в най-чистата форма онова, която им се казва, те не търсят задкулисието.

Съпругът й Димитър Фролошки, който предстои официално да бъде регистриран като член на управителния съвет на фондацията, от своя страна каза:

Това че ще бъда официално като член регистриран, абсолютно не променя нещата. Това, което искам да кажа е, че за този период от време от създаване на фондацията , тя е една кауза и много трудно е да намериш екип, който да работи за дадена кауза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна