Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът по медицинско право Мария Шаркова: Да се учим от грешките

Когато говорим за здравеопазване, не можем да не споменем и случаите на т.н. „нежелани събития“ или „медицински деликти“. Сега ще стане дума за една нова платформа, наречена „Лекарска грешка“ и за анализите на един десетгодишен период, които показват каква е съдебната практика у нас – колко често хората водят дела срещу лекарите, какво се случва с тези дела и какви са най-често срещаните лекарски грешки.
Тази информация е важна и поради още една причина – липсата на данни, позволява да се правят спекулации по темата. Дълго време у нас се говори с недоверие за съдебната система и се казва, че лекар трудно може да бъде осъден, защото самата гилдия се пази. Сега на телефонната ни линия е адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, за да ни каже какво показват нейните анализи. И до каква степен лошата комуникация между лекар и пациент допринася за проблемите в системата.
„Действително има недоверие, както в здравната ни система, така и в правосъдната ни система и това рефлектира в отношенията лекар – пациент“, казва Мария Шаркова. По думите ѝ у нас все още рядко съдебните спорове се решават чрез медиация и други алтернативни методи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна