Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС пусна от ареста обвинения за убийство Йоан Матев

| обновено на 07.11.17 в 19:19
Йоан Матев
Снимка: БГНЕС

Заради изтичане на максималния срок за задържане под стража, Софийският градски съд уважи искането на Йоан Матев да излезе на свобода. Младежът е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди 2 години. Съдия Мина Мумджиева му наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка", но той ще остане в ареста до произнасянето на Софийския апелативен съд. 

Георги беше открит с прободна рана в гърдите малко преди 12 часа на 2 юни 2015 година. 20-десет месеца отне на разследващите да свържат бягащото момче, заснето от камера на Национално радио, с Йоан Матев. Тогава той е на 17 години и 9 месеца. Днес вече е навършил 20 години и външният му вид няма нищо общо с този от записа. 

Тъй като към момента на престъплението Матев е непълнолетен и независимо от това, че е обвинен в умишлено убийство по особено мъчителен за жертвата начин, максималното наказание, което той може да получи е  12 години затвор. Двойно по-дълго задържане е допустимо само, ако за наказание над 15 години. 

Като се позова  на закона, че максималният срок за задърнадлежал със 17 дни, съдия Мумджиева по пусна на свобода срещу подписка. Прокуратурата обаче възрази.
Произнасянето на съда беше един от възможните прочити на закона и нашият процесуален способ да го атакуваме е протеста, обясни прокурор Зорница Таскова, която на въпрос, опасява ли се, че на свобода Йоан може да се укрие призна "естествено".

Прокуратурата обаче смята, че Йоан Матев трябва да остане в ареста, защото на свобода може да се укрие, както успя да го направи почти две години до задържането му този февруари. И още – от държавното обвинение твърдят, че Йоан и защитата му чрез процедурни хватки бавят края на разследването. Затова и на Матев ще бъде назначен служебен защитник, каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова:
Законът дава възможност на обвиняемия да организира защитата си по начин, по който прецени. В много случаи обвиняемите злоупотребяват с тази възможност, като превратно тълкуват правата, които законът им дава.
Прокурор Таскова отхвърли критиките към държавното обвинение, че бави разследването. Според нея финализирането му не е по вина на прокуратурата:
Ние сме свършили нашата работа. Предстои единствено предявяване материалите по делото, а това не може да стане, защото всеки опит да му бъдат предявени материалите по делото се оказва невъзможен.
Ще излезе ли на свобода Йоан Матев ще стане ясно във вторник. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени